Klimop tegen de gevel

Prachtig hè, zo’n begroeide gevel? Maar kan het ook kwaad? Paar handige tips en weetjes over klimplanten tegen de gevel.

Stevige, met cementmortel gemetselde muren, zullen geen hinder ondervinden. Oude muren die nog uit kalkmortel zijn opgetrokken kunnen wel flink beschadigd worden door klimop, wingerd of klimhortensia.

Genoemde klimplanten moet u daarom altijd in de gaten houden. Ze kruipen overal tussen en de hoofdtakken worden op den duur dikker dan men denkt. Zo kan dus schade ontstaan aan de dakgoot, dakpannen of kozijnen en ander houtwerk.

Snoei ze dus tijdig! Ben je het snoeien zat? Dan kun je ze verwijderen door ze weg te hakken bij de wortel. De gevel krijg je schoon door hogedrukreiniging met warm water.

Wil je ze graag behouden? Het heeft ook voordelen. Klimop plant men van oudsher tegen koude muren vanwege het isolerende effect. De woning blijft zo koeler in de zomer en warmer in de winter. Deze werking is vooral te danken aan het feit dat hemelwater via de bladeren afdruipt en niet via de muur. En bovendien, het staat wel erg mooi!

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen neem dan contact met ons op.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •