Tocht en isolatie

Naden en kieren dicht: minder tocht, meer besparen Tocht in huis is niet comfortabel: het voelt kouwelijk aan. Extra stoken helpt niet echt. Naden en kieren dichtmaken met tochtstrips of ander materiaal helpt wel. Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. In plaats van de thermostaat een graadje lager te zetten, zal de neiging zijn er een graadje bij te doen omdat het zo koud aanvoelt. Echt comfortabeler wordt het dan niet, maar het gasverbruik gaat wel omhoog. Wat beter helpt is naden en kieren dichtmaken met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op, maar ook minder stookkosten.

Goede isolatie vermindert uw energieverbruik: aangezien er minder warmte verloren gaat, hoeft de cv-ketel minder hard te stoken. Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat met ongeveer 80 m3 omlaag na het dichtmaken van naden en kieren. Dat is beter voor het milieu. Materialen: lage milieubelasting De milieubelasting van de materialen waarmee u naden en kieren kunt dichtmaken, is laag vergeleken met de milieuwinst die ontstaat door de gasbesparing. Ook meer comfort Het dichten van kieren voorkomt tocht. Als de tocht verdwijnt, is het behaaglijker in huis. Compenseren met een graadje meer stoken is dan niet meer nodig!

Tips tegen tocht

 • Klus en isoleer zorgvuldig, zodat er minder naden en kieren ontstaan.
 • Zorg voor lange levensduur van tochtdichting: kies per klus een geschikt materiaal. Hieronder een lijst van plekken waar tocht ontstaat, en hulp bij materiaalkeuze.
 • Voor het milieu is het vooral belangrijk dát u naden en kieren dichtmaakt, en maakt het minder uit met welk materiaal dat gebeurt.
 • Laat kieren onder deuren binnenshuis zitten; die zijn nodig voor goede ventilatie in huis.
 • Is alle tocht weg en zijn naden en kieren dicht? Let dan extra op ventilatie. Voortdurende aanvoer en afvoer van lucht in huis is noodzakelijk voor uw gezondheid.

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen neem dan contact met ons op.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •